A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása

A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása

A zöldbab egy remek választás lehet a kertünkbe, hiszen egyszerűen termeszthető, és ízletes, tápláló zöldség. A zöldbab gazdag tápanyagokban, így hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz. E

mellett a zöldbab jól illeszkedik az otthoni kertészkedéshez, mivel számos fajta és variáció elérhető, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. A zöldbab termesztése szórakoztató és kihívást jelentő élmény lehet, miközben hozzájárulunk az egészségünkhöz és a környezetünk fenntarthatóságához.A zöldbab származása, előhelye

A zöldbab, eredetileg Dél-Amerikában honos, ahol a prekolumbián kultúrák már termesztették és fogyasztották. A növény a mai Mexikóból terjedt el észak és dél irányba, majd később eljutott Európába is a felfedezők segítségével.

A zöldbab termesztése ma már szinte világszerte elterjedt. Az Egyesült Államokban például az északkeleti részen, az Appalache-hegységben termesztik, míg a déli államokban egész évben elérhető a friss zöldbab.

Magyarországon is népszerű zöldségfajta a zöldbab, amelyet többnyire júniustól augusztusig lehet kapni frissen. Hazánkban a zöldbabot többnyire déli tájakon termesztik, például Tolna megyében, ahol a hagyományosan a magyar konyha kedvelt alapanyagának számít. Emellett a zöldbab az egész mediterrán régióban, valamint Ázsia és Afrika egyes területein is elterjedt.

A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása
A zöldbab ültetése, termesztése, gondozásaA zöldbab jellemzése, rendszertani besorolása

A zöldbab (Phaseolus vulgaris), a hüvelyesek családjába tartozó növényfajta. Felépítése többé-kevésbé hasonló a többi hüvelyes növényhez, melyek közé tartozik a borsó, a bab és a lencse is.

A zöldbab hosszú, keskeny hüvelyeket hoz létre, amelyek körülbelül 10-20 cm hosszúak lehetnek, és a hajtáson csoportosan jelennek meg. A hüvelyek belsejében sorban helyezkednek el a kerek, lapos, apró magok, melyek általában fehérek vagy zöldesek.

A növény levelei szív alakúak és szőrösek, míg a virágai kicsik és fehérek. A zöldbab virágzata csüngő, klaszterszerű, és általában sárga, rózsaszín vagy lila színű. A virágzás után a hüvelyek kezdenek kifejlődni és elkezdenek lassan megváltozni, sárgás-zöldessé válnak.

A zöldbab rendszertani besorolása a következőképpen alakul:

 • Ország: Növények (Plantae)
 • Törzs: Zöldmoszatok (Viridiplantae)
 • Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
 • Rend: Hüvelyesek (Fabales)
 • Család: Hüvelyesek (Fabaceae)
 • Nemzetség: Borsó (Phaseolus)
 • Faj: Zöldbab (Phaseolus vulgaris)

A zöldbab rendkívül fontos növény az emberi táplálkozás szempontjából, gazdag fehérjékben, rostokban, valamint fontos vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a vas, a kálium és a C-vitamin. Emellett a zöldbab nagyon finom, ízletes és sokoldalú összetevője lehet az étkezéseknek, így az egyik kedvelt zöldségfajtává vált az egész világon.Ismertebb fajtái

A zöldbabnak számos különböző fajtája létezik, amelyek eltérő méretűek, alakúak és színűek lehetnek. Az alábbiakban bemutatjuk néhány ismertebb fajtáját:

 1. Romano: Egy széles, laposabb fajta, amely nagyon ízletes és rostos hüvelyei vannak. Széles, lapos és hosszú hüvelyei miatt könnyen elkészíthető, és sokféle módon felhasználható.
 2. French Filet: Egy hosszabb, vékonyabb fajta, amelynek hüvelyei finomak és ropogósak. A hüvelyek azért vékonyak, hogy a magok íze és textúrája jobban érvényesüljön. A francia zöldbabokat általában frissen fogyasztják, vagy salátákhoz adják.
 3. Purple Queen: Egy különleges színű fajta, amelynek hüvelyei lilák. A Purple Queen hüvelyei ugyanolyan ízletesek, mint a zöldbaboké, de a színükkel egyedi látványt adnak az ételnek.
 4. Kentucky Wonder: Ez egy hosszabb, vastagabb fajta, amelynek hüvelyei azonban nagyon finomak. A Kentucky Wonder zöldbabokat általában konzerválni is szokták, és nagyon sokoldalúak a konyhában.
 5. Yard Long: Ez a fajta az egyik legnagyobb zöldbab, amely akár 90 cm hosszúra is megnőhet. A Yard Long hüvelyei finomak és ropogósak, így ideálisak zöldségfélék, saláták és más ételek elkészítéséhez.

Ezek csak néhány példa a sokféle zöldbab fajtából, amelyek mindegyike más ízű, textúrájú és kinézetű. A különböző fajták felhasználása változatos lehet, és a zöldbabok rengeteg ételben felhasználhatók, például levesekben, salátákban, pörköltekben vagy akár főzelékekben is.

A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása
A zöldbab ültetése, termesztése, gondozásaÜltetése, szaporítása

A zöldbab ültetése és szaporítása viszonylag egyszerű, és gyakran otthoni körülmények között is elvégezhető.

Az ültetés ideje általában az utolsó fagyok elmúltával, április és június közötti időszakban történik. A zöldbabokat általában közvetlenül a talajba ültetik, de előzetes csemetézésre is lehetőség van. A csemetézéshez általában április elején el kell vetni a magokat, majd a csemetéket április végén, vagy május elején ültetik ki a szabadba.

Az ültetés előtt érdemes a talajt alaposan megmunkálni, hogy az megfelelően lazának és tápanyagban gazdagnak legyen. A magokat általában 2-3 cm mélyre ültetik, és legalább 10 cm-es sor és 10-15 cm-es tőtávolságra van szükség. Az ültetést követően rendszeresen kell locsolni, hogy a magok gyorsabban csírázzanak és növekedjenek.

A szaporítás során a zöldbabok magjait szokták használni. A magokat általában előző évben szüretelt zöldbabokból szedik össze, majd a következő évben ültetik el őket. A magokat előzetesen áztatni kell, hogy elősegítsük a csírázást.

Az ültetés és a szaporítás során fontos, hogy a növények megfelelő mennyiségű napfényt, vizet és tápanyagot kapjanak. A zöldbabok általában jól bírják az enyhe aszályt, de a túlzott nedvesség vagy a túl sok víz okozhatja a növényi betegségek kialakulását.

Összességében a zöldbabok ültetése és szaporítása nem bonyolult folyamat, és a megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel szép, egészséges növényeket lehet nevelni. A növények friss, ízletes zöldbabjai pedig nagyszerű hozzávalói lehetnek a különféle ételeknek.

A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása
A zöldbab ültetése, termesztése, gondozásaA zöldbab termése

A zöldbab termése a hüvely, amely a magokat tartalmazza. A hüvelyeket általában 50-60 nappal az ültetés után lehet betakarítani, amikor a hüvelyeik még fiatalok és zöldek.

Az érett hüvelyek általában sárgás-zöldessé válnak és fásodni kezdenek, és az ízük is sokkal keményebbé válik. Az érett hüvelyeket nem szokás fogyasztani, mert nehéz rágni őket és az ízük sem olyan finom, mint a fiatal hüvelyeké.

A zöldbabok betakarítása általában kézzel történik. A hüvelyeket óvatosan kell leszedni a növényről, hogy a többi hüvely és a növény maga ne sérüljön. A betakarítás során fontos, hogy a hüvelyeket minél hamarabb feldolgozzuk, hogy megőrizzék a frissességüket és ízüket.

A zöldbabokat általában frissen, főzve vagy párolva fogyasztják, de konzerválva, illetve fagyasztva is sokáig eltarthatóak. A zöldbabok magjait is felhasználhatjuk a főzés során, például levesek, pörköltek vagy szószok készítéséhez.

Összességében a zöldbab termése a fiatal, zöld hüvelyek, amelyek frissek, ropogósak és ízletesek. A zöldbabok egészségesek és táplálóak, és rengeteg különböző étel elkészítéséhez felhasználhatóak. A betakarítás során fontos, hogy a hüvelyeket óvatosan szedjük le, és minél hamarabb felhasználjuk őket, hogy megőrizzék a frissességüket és az ízüket.

A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása
A zöldbab ültetése, termesztése, gondozásaA zöldbab virágja

A zöldbab virágja apró, fehér vagy halvány rózsaszín színű. A virágok kis méretük miatt gyakran észrevétlenek maradnak, mivel a hüvelyek növekedése és a termés fejlődése sokkal látványosabb. Azonban a zöldbab virágja is rendkívül fontos szerepet játszik a növény életciklusában.

A virágzás általában nyáron, június és augusztus között következik be, amikor a növény eléri a megfelelő életkort és fejlettséget. A virágok rendszerint a hajtások csoportosításával jelennek meg, és általában a levelek között helyezkednek el.

A virágok megporzását leggyakrabban a méhek és más beporzó rovarok végzik, akik a virágokból a nektárt gyűjtik. A megporzás után a virágok elhalványulnak és a termés kezd kifejlődni a hüvelyekben. A virágok elhalása után a növény továbbra is termeli a hüvelyeket, amelyekből a friss, ropogós zöldbabokat lehet betakarítani.

A zöldbab virága rendkívül fontos a növény reprodukciójában és a terméshozam szempontjából. A virágok megporzásával biztosított a magok fejlődése és az új növények kialakulása. A virágzás megfelelő időben történő kezelése, például a megfelelő öntözés és tápanyagellátás biztosítása, segíthet a növény terméshozamának növelésében és az egészséges, ízletes zöldbabok elérésében.

A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása
A zöldbab ültetése, termesztése, gondozásaA zöldbab gondozása

A zöldbab gondozása viszonylag egyszerű, és a megfelelő odafigyeléssel és ápolással a növények egészségesek és termékenyek lehetnek. Az alábbiakban bemutatjuk a zöldbabok gondozásának legfontosabb aspektusait:

 1. Talaj és tápanyag: A zöldbabokat általában jó minőségű, laza talajban ültetik el. A növényeknek szükségük van megfelelő mennyiségű tápanyagra, például nitrogénre, foszforra és káliumra. Az ültetés előtt érdemes a talajt megmunkálni, és komposzttal, vagy más szerves anyaggal gazdagítani. A növények fejlődése során szükség lehet további tápanyagok pótlására, például trágyázásra vagy tápanyagokkal dúsított talaj adagolására.
 2. Öntözés: A zöldbaboknak megfelelő mennyiségű vízre van szükségük ahhoz, hogy jól növekedjenek és fejlődjenek. A növényeket általában rendszeresen és mérsékelten kell öntözni, hogy ne legyen túl sok vagy túl kevés víz. Az öntözést érdemes a növények alatti talajba végrehajtani, hogy ne nedvesítsük el a leveleket, ami a betegségek kialakulásához vezethet.
 3. Karbantartás: A zöldbabok karbantartása magában foglalja a gyomlálást, a metszést és a támogatást. A gyomokat rendszeresen ki kell húzni, hogy ne veszik el a növények tápanyagait és vizét. A növényeket érdemes támogatni egy állvány vagy más támrendszer segítségével, hogy megakadályozzuk a hajtások letörését és a hüvelyek sérülését. A túl sűrűn növő hajtásokat és a rossz állapotú leveleket érdemes eltávolítani.
 4. Betegségek és kártevők elleni védekezés: A zöldbabokat különböző betegségek és kártevők támadhatják meg, például lisztharmat, rozsdásodás, levéltetvek vagy tripszek. A növényeket rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, akkor megfelelő növényvédőszereket kell alkalmazni.
A zöldbab ültetése, termesztése, gondozása
A zöldbab ültetése, termesztése, gondozásaA zöldbab begyűjtése, tárolása

A zöldbabok begyűjtése és tárolása kulcsfontosságú lépések a friss, ízletes zöldbabok minőségének megőrzéséhez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan kell begyűjteni és tárolni a zöldbabokat:

 1. Begyűjtés: A zöldbabokat általában akkor kell begyűjteni, amikor a hüvelyek fiatalok és zöldek. A hüvelyeket óvatosan kell leszedni a növényről, hogy ne sérüljön a többi hüvely és a növény maga. A begyűjtés során célszerű kesztyűt viselni, mert a növényi szőrök irritációt okozhatnak.
 2. Tárolás: A zöldbabokat általában rövid időn belül feldolgozzák és felhasználják, de lehetőség van a hosszú távú tárolásra is. A zöldbabokat a lehető leggyorsabban kell feldolgozni és lehűteni, hogy megőrizzék a frissességüket és ízüket. A zöldbabokat általában műanyag vagy papír zacskóban, vagy légmentesen zárható tárolóedényben lehet tárolni, és azokat általában a hűtőszekrényben helyezik el. A zöldbabokat általában 4-5 napig lehet tárolni a hűtőszekrényben, de ha fagyasztani szeretnénk, akkor azokat először rövid ideig, forró vízben kell blansírozni.
 3. Fagyasztás: A zöldbabokat fagyasztani is lehet, hogy hosszú távon megőrizzék az ízüket és a frissességüket. A zöldbabokat először meg kell tisztítani, meg kell mosni és levágni a felesleges részeket. A zöldbabokat a lehető leggyorsabban le kell fagyasztani, és légmentesen zárható tárolóedényben kell elhelyezni a fagyasztóban. A zöldbabokat általában 8-10 hónapig lehet tárolni a fagyasztóban.

Összességében a zöldbabok begyűjtése és tárolása fontos lépések a friss, ízletes zöldbabok minőségének megőrzéséhez. A zöldbabokat célszerű minél hamarabb feldolgozni és lehűteni, majd légmentesen zárható tárolóedényben a lehető leggyorsabban elhelyezni a hűtőszekrényben vagy fagyasztóban.A zöldbab felhasználása

A zöldbabot általában frissen, vagy fagyasztva, illetve konzerválva fogyasztják, és a növény különböző részeit felhasználják a konyhában. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mely részeit használják fel és hogyan:

 1. Hüvely: A zöldbab hüvelye a leginkább elterjedt formája a zöldbabnak a konyhában. A fiatal, zöld hüvelyek általában a legízletesebbek, és azokat főzve vagy párolva fogyasztják. A hüvelyeket általában előzőleg meg kell tisztítani, a felesleges szálakat, vagy a hajszálereket levágni, majd azokat megfelelő méretű darabokra kell vágni.
 2. Mag: A zöldbab magjait is felhasználják a konyhában, és azokat általában főzött, párolt, vagy sütött ételekhez adják hozzá, például saláták, pörköltek vagy szószok készítéséhez.
 3. Virág: A zöldbab virágát általában nem használják fel kulináris célokra, de díszítésre használják a salátákban vagy más ételekben.
 4. Magház: A zöldbab magházát általában nem használják fel a konyhában, de azokat általában a komposztba helyezik.

A zöldbab nagyon sokoldalú növény, és számos módon felhasználható a konyhában. A hüvelyeket általában főzve vagy párolva fogyasztják, a magjait pedig fel lehet használni saláták, pörköltek vagy szószok készítéséhez. Azonban a zöldbab magházát és virágát általában nem használják fel kulináris célokra.Ismertebb betegségei, kártevői

A zöldbab sajnos hajlamos lehet különféle betegségekre és kártevők támadására, ami befolyásolhatja a növény terméshozamát és minőségét. Az alábbiakban bemutatjuk a zöldbab ismertebb betegségeit és kártevőit:

 1. Lisztharmat: A lisztharmat egy fehér, porszerű bevonat, ami a leveleken, hajtásokon, és hüvelyeken jelenik meg. A fertőzött területek szürkévé válnak, majd elhalnak, ami csökkenti a terméshozamot. A lisztharmat általában akkor jelentkezik, amikor a növények levelei nedvesek és a környezeti hőmérséklet magas.
 2. Rozsdásodás: A rozsdásodás a növény levelein jelentkező sárgásbarna foltok, amelyek a leveleken vörösesbarna tüskés kitüremkedéseket hoznak létre. A betegség a növény egészét befolyásolhatja, és jelentős kárt okozhat a terméshozamban.
 3. Levéltetvek: A levéltetvek apró, zöld vagy fekete rovarok, amelyek a leveleken, hajtásokon, és hüvelyeken telepedhetnek meg. A levéltetvek táplálkozása csökkenti a növény életképességét, és csökkenti a terméshozamot.
 4. Tripszek: A tripszek kicsi, repülő rovarok, amelyek a zöldbab leveleit, hajtásait és hüvelyét támadják meg. Az invázió nagy kárt okozhat a növénynek, és csökkentheti a terméshozamot.
 5. Fehérjefoltosság: A fehérjefoltosság a zöldbab levelein jelentkező sárgás foltok, amelyek körül fehér foltok jelentkeznek. A betegség a növény egészét befolyásolhatja, és csökkenti a terméshozamot.

A fent említett betegségek és kártevők elleni védekezés érdekében fontos, hogy a zöldbabot rendszeresen ellenőrizzék, és megfelelő növényvédelmi módszerekkel védekezzenek ellenük. A megelőzés és a korai beavatkozás segíthet megakadályozni a betegségek és kártevők súlyos káros hatásait a növényre és a terméshozamra.Élettani hatása a szervezetre

A zöldbab tápláló és egészséges élelmiszer, amely számos előnnyel jár az emberi szervezet számára. Az alábbiakban bemutatjuk a zöldbab élettani hatásait a szervezetre:

 1. Magas tápanyag tartalom: A zöldbab magas fehérje-, rost- és vitamin tartalommal rendelkezik, különösen A-, C- és K-vitaminban gazdag. A zöldbab emellett kalciumot, vasat, káliumot és más fontos ásványi anyagokat is tartalmaz.
 2. Szív- és érrendszeri egészség: A zöldbabban található rostok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet a vérben, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez. A zöldbab emellett magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, amely hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.
 3. Emésztési egészség: A zöldbabban található rostok segítenek javítani az emésztést és megelőzni a székrekedést. Emellett a zöldbabban található probiotikus baktériumok elősegíthetik a bélflóra egészségét.
 4. Látás egészsége: A zöldbabban található A-vitamin és lutein segíthetnek megőrizni a látás egészségét és javítani az éjszakai látást.
 5. Csontok egészsége: A zöldbabban található K-vitamin segíthet csökkenteni a csontritkulás kockázatát, mivel elősegíti a kalcium felszívódását a csontokban.

Összességében a zöldbab tápláló és egészséges élelmiszer, amely számos előnnyel jár az emberi szervezet számára. A zöldbab magas tápanyag tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, az emésztési egészséghez, a látás egészségéhez és a csontok egészségéhez.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A zöldbab tápláló és egészséges élelmiszer, amely magas tápanyag-tartalommal rendelkezik. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz a zöldbab:

 1. Vitaminok: A zöldbab kiváló forrása az A-, C- és K-vitaminnak. Az A-vitamin szükséges a látás egészségéhez, az immunrendszer erősítéséhez és a bőr egészségéhez. A C-vitamin segít az antioxidáns védelem fenntartásában, az immunrendszer erősítésében, valamint elősegíti a kollagén termelődését, ami segíti a bőr, a haj és a körmök egészségét. A K-vitamin szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében, valamint elősegíti a véralvadást.
 2. Ásványi anyagok: A zöldbab magas kálium- és kalciumtartalmának köszönhetően segíthet a vérnyomás szabályozásában, valamint elősegítheti a csontok egészségének megőrzését. A zöldbab emellett magas foszfortartalmat is tartalmaz, amely szerepet játszik a sejtek működésében és a csontok egészségének megőrzésében.
 3. Nyomelemek: A zöldbabban található vas elősegíti az oxigén szállítását a testben, és csökkentheti a vérszegénység kialakulásának kockázatát. A zöldbabban található mangán segíthet a csontok és a porc egészségének megőrzésében, valamint szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban. A zöldbabban található réz szerepet játszik az idegrendszer működésében és az immunrendszer erősítésében.

Összességében a zöldbab gazdag forrása az A-, C- és K-vitaminoknak, káliumnak, kalciumnak, foszfornak, vasnak, mangánnak és réznek. A zöldbab rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz és a megfelelő tápanyagbevitelhez.A zöldbab kalóriatartalma

A zöldbab alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely ízletes és tápláló élelmiszer. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mennyi kalóriát tartalmaz a zöldbab:

Egy csésze, vagy körülbelül 100 gramm főtt zöldbab átlagosan körülbelül 30-40 kalóriát tartalmaz. Ez nagyon alacsony kalóriatartalom, ami azt jelenti, hogy a zöldbab nagyon jó választás lehet azoknak, akik fogyni szeretnének vagy egészséges étrendet követnek.

Emellett a zöldbab alacsony zsír-, koleszterin- és nátriumtartalommal is rendelkezik, amelyek mind előnyösek az egészséges táplálkozás szempontjából. A zöldbab ugyanakkor magas rosttartalommal rendelkezik, amely segít a telítettség érzésének fenntartásában, és csökkenti az étvágyat.

Fontos megjegyezni, hogy a zöldbab által tartalmazott kalóriák és tápanyagok mennyisége változhat a főzési módszertől és az adagolástól függően. Az olajban sütött vagy fűszeres szószokkal tálalt zöldbab magasabb kalóriatartalommal rendelkezik, mint a párolt vagy főtt zöldbab.

Összességében a zöldbab alacsony kalóriatartalmú, tápláló és egészséges élelmiszer, amely kiváló választás lehet azoknak, akik fogyni szeretnének vagy egészséges táplálkozást szeretnének követni. Azonban fontos figyelembe venni a főzési módszereket és az adagolást, hogy megfelelően ellenőrizzük a kalóriabevitelt és a tápanyagbevitelt.Érdekességek róla

A zöldbab egy ízletes és tápláló zöldség, amely számos érdekességgel rendelkezik. Az alábbiakban bemutatjuk a zöldbab néhány érdekességét:

 1. Zöldbab a világ minden tájáról: A zöldbabot szinte mindenhol termesztik a világon, különösen Európában, Ázsiában és Amerikában. A zöldbab fajták különböznek egymástól, színe lehet zöld, lila, sárga vagy piros.
 2. A zöldbab elterjedt konyhai felhasználása: A zöldbabot számos különböző módon lehet elkészíteni, lehet párolni, főzni, sütni, grillezni vagy akár nyersen is fogyasztható. A zöldbab kiváló saláták, levesek, köretek és főételek alapanyaga.
 3. A zöldbab tápláló és egészséges: A zöldbab gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, amelyek számos előnnyel járnak az egészségre. A zöldbab segíthet a szív- és érrendszeri egészség, az emésztési egészség, a látás egészségének megőrzésében és a csontok egészségének megőrzésében.
 4. A zöldbab kulturális jelentősége: A zöldbab a néhány kultúrában nagy jelentőséggel bír, például az amerikai déli konyhában a „soul food” egyik fontos eleme, vagy az indiai konyhában a „sukhi bhaji” nevű hagyományos étel fő összetevője.
 5. A zöldbab virágja: A zöldbab virágai aprók és fehérek, és általában a növény tetején találhatók. A virágok szerepet játszanak a termés előállításában, és vonzzák a beporzó rovarokat.

Összességében a zöldbab egy izgalmas és sokoldalú növény, amely sokféle érdekességgel rendelkezik. A zöldbab ízletes és tápláló ételeket kínál, és számos előnnyel jár az egészségre, így érdemes beilleszteni az étrendbe.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó 

A zöldbab ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a növényről. Ismerd meg közelebbről.