A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A zöldborsó (Pisum sativum) kitűnő választás a kertünkbe, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Gazdag tápanyagokban, mint például vitaminok, ásványi anyagok és rostok, és alacsony kalóriatartalmú, így ideális táplálék az egészséges életmódhoz.

A zöldborsó a konyhában is sokoldalúan felhasználható, és az állatok takarmányozásában is fontos szerepet játszik. A zöldborsó magjai könnyen termeszthetők, és szép látványt nyújtanak a kertben.

Emellett a zöldborsó termesztése segíthet abban, hogy környezetbarátabb életet éljünk, hiszen csökkenti a szükségletünket a bolti élelmiszerekre és azok szállítására. Összességében, a zöldborsó egy egészséges, tápláló és sokoldalú növény, amely számos előnnyel jár a kertészek és az egészségtudatos emberek számára.A zöldborsó (Pisum sativum)  származása, előhelye

A zöldborsó (Pisum sativum) valószínűleg a Közel-Keleten származik, és évezredek óta termesztik a régióban. A fajta később terjedt el Európában, és ma már széles körben termesztik az egész világon, beleértve az Amerikákat, Ázsiát és Afrikát is.

A zöldborsó a hüvelyesek (Fabaceae) családjába tartozik, amely több mint 19 000 fajt és 700 nemzettséget tartalmaz. A Pisum nemzetségbe két fajt tartoznak: a Pisum sativum és a Pisum fulvum.

A zöldborsó egy évelő növény, de általában éves növényként nevelik. A növény előnyös tulajdonságai miatt széles körben termesztik, mint például a könnyű termesztés és a tápanyagban gazdag magok, amelyek fontos fehérjeforrások az emberek számára.

A zöldborsó előnyös tulajdonságai miatt az élelmiszeriparban is széles körben felhasználják, mint például az előkészített ételekben, a konzervekben, a levesekben és a készétkezési termékekben.

Összességében, a zöldborsó egy fontos növény, amely az évezredek során számos kultúrában és régióban fontos szerepet játszott az élelmiszer-ellátásban és a gazdasági fejlődésben.

A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA zöldborsó (Pisum sativum) jellemzése, rendszertani besorolása

A zöldborsó (Pisum sativum) a hüvelyesek (Fabaceae) családjába tartozik, és egy évelő növény, amelyet általában évelőként nevelnek. A növény hossza általában 60-90 cm, és a hosszú, csüngő szárakon keresztül fejlődik ki.

A levelek szárnyaltak, szórt állásúak és párban helyezkednek el a száron. A virágokat a levelek hónaljában találjuk, és a virágok nagyjából 2-3 cm átmérőjűek. A virágok leggyakrabban fehérek, de lehetnek rózsaszínűek vagy lilásak is. A növényeket általában tavasszal ültetik el, és a virágzásuk június és július hónapokban van.

A hüvelyesek, amelyekben a borsó magjai találhatók, hosszúkás formájúak és kb. 8-10 cm hosszúak. A magok általában zöldek, de lehetnek sárgák, fehérek vagy lila színűek is. A borsó mérete változó lehet, de általában 6-8 mm átmérőjűek.

A zöldborsó egy fontos kerti növény, és sokféleképpen felhasználható a konyhában. A friss borsókat általában héjastul főzik vagy párolják, majd salátákban, levesekben és más ételekben használják fel. A borsó magjait szárítják és tartósítják, majd széles körben felhasználják a világ minden táján.

Összességében, a zöldborsó egy fontos és sokoldalú növény, amely számos lehetőséget kínál a kertészeknek és az ételkészítőknek egyaránt.Ismertebb fajtái

A borsó (Pisum sativum) sokféle fajtája létezik, amelyek mindegyike más-más tulajdonságokkal rendelkezik. Az alábbiakban felsorolunk néhány ismertebb borsófajtát:

 1. Kerti borsó: Ez a legelterjedtebb borsófajta, és különösen azoknak ajánlott, akik szeretnének zöldséget termeszteni otthonuk kertjében. A kerti borsó fajtái közé tartozik a Sugar Snap, a Wando, az Oregon Giant és a Little Marvel.
 2. Cukorborsó: Ez a fajta azok számára ajánlott, akik szeretnék a borsó magjait és a hüvelyét is fogyasztani. A cukorborsó fajtái közé tartozik a Mammoth Melting Sugar és a Sugar Ann.
 3. Díszborsó: Ez a fajta szép virágzatú és szép látványt nyújt a kertben. A díszborsó fajtái közé tartozik a Blue Celeste, a Painted Lady és a Dwarf Gray Sugar.
 4. Szárazborsó: Ez a fajta olyan borsó, amelynek magjai éretlenül szüretelhetőek, majd szárítva fogyaszthatóak. A szárazborsó fajtái közé tartozik a Navy, a Pinto és a Black-eyed Pea.
 5. Borsó hajtások: A borsó magjai könnyen csíráztathatók, és így kaphatók a borsó hajtások, amelyeket salátákban és szendvicsekben is fel lehet használni.

Ezek csak néhány példa a sokféle borsófajta közül, és minden fajta más-más tulajdonságokkal rendelkezik. A borsófajták kiválasztásakor fontos figyelembe venni a tervezett felhasználást és a termesztési körülményeket.Ültetése, szaporítása

A zöldborsó (Pisum sativum) ültetése általában tavasszal történik, amikor a talaj már felmelegedett és átengedő. A vetőmagokat közvetlenül a talajba lehet vetni, vagy előre kiültetett palántákból lehet átültetni őket.

A zöldborsó ültetésekor fontos, hogy a magokat elég mélyre, legalább 2-3 cm mélységbe ültessük, hogy megfelelően csírázhassanak. A magokat 5-10 cm távolságra kell elhelyezni egymástól, és a sorok közötti távolságnak legalább 45-60 cm-nek kell lennie.

A zöldborsó szaporítása magról történik, és a magokat száraz helyen kell tárolni, hogy megőrizzék csírázóképességüket. A palántanevelés elősegítheti a növények fejlődését, és lehetővé teszi, hogy korábban ültessük ki őket a szabadba.

A palánták előállítása során azonban figyelni kell a megfelelő hőmérsékletre és nedvességre, valamint a megfelelő talajkeverékre is. A palántákat óvatosan kell átültetni a szabadba, és gondoskodni kell a megfelelő vízellátásról és tápanyagellátásról is.

A zöldborsó érzékeny a hidegre és a túl sok vízre, ezért fontos, hogy a talajt megfelelően drenáljuk, és gondoskodjunk a megfelelő öntözésről. A növényeket rendszeresen kell tápanyagokkal ellátni, és el kell távolítani a beteg vagy sérült részeket is.

Összességében, a zöldborsó ültetése és szaporítása nem igényel különleges szaktudást, de gondoskodni kell a megfelelő körülményekről és az optimális ápolásról, hogy egészséges és termékeny növényeket kapjunk.

A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA borsó gondozása

A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása fontos ahhoz, hogy egészséges növényeket kapjunk, és bőséges termést érjünk el. Az alábbiakban összefoglaljuk a borsó gondozásának legfontosabb teendőit:

 1. Öntözés: A zöldborsó érzékeny a szárazságra, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük őket. A növényeket hetente egyszer, de bőségesen öntözzük meg, különösen a virágzás és a termésképződés idején.
 2. Tápanyagellátás: A zöldborsónak szüksége van tápanyagokra ahhoz, hogy egészséges növényeket hozzon létre és bőséges termést érjen el. A növényeket a virágzás előtt és után tápláló anyagokkal kell ellátni. Ezt általában trágyázással érik el.
 3. Támogatás: A zöldborsó szárai és hüvelyei nehézek lehetnek, ezért fontos, hogy támogatást kapjanak a növények. A támogatás segíti a növényeket abban, hogy függőleges irányba nőjenek, és megakadályozza, hogy a hüvelyei a talajon érintkezzenek és megsérüljenek.
 4. Betegségek és kártevők kezelése: A zöldborsó érzékeny lehet a különböző betegségekre és kártevőkre, mint például a rozsda, a levéltetvek és a csigák. Ha észreveszünk valamilyen problémát a növényeken, akkor azonnal kezelni kell őket, hogy megakadályozzuk a további terjedést és a kárt.
 5. Tárolás: A zöldborsót szüret után általában frissen fogyasztják vagy tartósítják. Ha a borsókat tartósítani szeretnénk, akkor először főzzük meg őket, majd azonnal hűtsük le és csomagoljuk el. A borsókat általában hűvös és száraz helyen tárolják, hogy megőrizzék frissességüket és ízüket.

Összességében, a zöldborsó gondozása nem igényel különleges szaktudást, de gondoskodni kell a megfelelő öntözésről, tápanyagellátásról és a megfelelő támogatásról, valamint figyelni kell a betegségekre és kártevőkre.

A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA zöldborsó (Pisum sativum)  begyűjtése, tárolása

A zöldborsó (Pisum sativum) begyűjtése és tárolása a frissesség megőrzésének érdekében fontos. A zöldborsó általában az érettségi fázisban szüretelhető, amikor a hüvelyei megduzzadnak és megkeményednek.

A zöldborsó szedése során fontos, hogy óvatosan kezeljük a hüvelyeket, és megakadályozzuk, hogy megsérüljenek. Az egészséges zöldborsók egységes színűek, egészségesek és telt hüvelyekkel rendelkeznek.

Ha a zöldborsókat frissen szeretnénk fogyasztani, akkor a szedést követően azonnal mossuk meg és használjuk fel. Ha a borsókat később szeretnénk fogyasztani, akkor a szedést követően meg kell szárítani őket, majd tartósítani vagy fagyasztani.

A zöldborsó tartósításához általában konzervként, befőttként vagy szárított formában használják fel. A konzervekhez általában előzetesen megfőzik a borsókat, majd tisztítják és üvegekbe vagy dobozokba csomagolják.

A befőtt borsó előkészítése során a borsókat meg kell mosni és megtisztítani, majd steril üvegekbe vagy befőttesüvegekbe kell csomagolni. Ezután a borsókat általában folyadékkal öntik fel, amely lehet víz, sóoldat vagy egyéb ízesítőkkel dúsított folyadék.

A szárított borsó előkészítésekor a borsókat először meg kell tisztítani és megszárítani, majd hűvös, száraz helyen kell tárolni. A szárított borsó általában hosszú ideig eltartható, és széles körben használják fel, mint például levesek, pörköltök és más ételek alapanyagaként.

Összességében, a zöldborsó begyűjtése és tárolása nagyon fontos, hogy megőrizzük a borsók frissességét és tápértékét. A megfelelő előkészítés és tárolás segíthet abban, hogy hosszú ideig élvezhessük a finom és egészséges zöldborsót.

A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA zöldborsó (Pisum sativum) felhasználása

A zöldborsó (Pisum sativum) különböző részeit széles körben felhasználják a konyhában, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mely részeit használják fel és milyen célra:

 1. Termés: A zöldborsó termését általában frissen vagy tartósított formában fogyasztják, mint például konzervek, fagyasztott borsó vagy szárított borsó. A borsó kiváló fehérjeforrások és rostok forrásai, és széles körben felhasználják különböző ételekben, mint például levesek, pörköltök, saláták és egyéb zöldségfélék.
 2. Hüvelyei: A zöldborsó hüvelyét frissen vagy főzve fogyasztják, és általában az egész hüvelyt vagy csak a benne lévő borsókat használják fel. A zöldborsó hüvelyei kiváló forrásai a C-vitaminnak és más tápanyagoknak, és általában salátákhoz vagy zöldségköretekhez használják fel.
 3. Szárak és levelek: A zöldborsó szárakat és leveleket általában nem fogyasztják, de széles körben felhasználják a mezőgazdaságban a talajt javító növényként. A zöldborsó szárak és levelek gazdagok lehetnek a nitrogénben, ami fontos tápanyag a növények számára.
 4. Virágok: A zöldborsó virágait általában nem fogyasztják, de néhány esetben felhasználják dekoratív célokra a konyhában.

Összességében, a zöldborsó különböző részeit széles körben felhasználják a konyhában, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban. A zöldborsó magjai és hüvelyei kiváló táplálékforrások, és széles körben használják fel a világ különböző országaiban. A zöldborsó szárak és levelek pedig fontos növényi tápanyagforrások a mezőgazdaságban.A zöldborsó (Pisum sativum) betegségei, kártevői

A zöldborsó (Pisum sativum) különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben is védelmet igényelhet. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb betegségeket és kártevőket, amelyek a zöldborsó növényekre hatnak:

Betegségek:

 1. Rozsda: A rozsda egy gombás betegség, amely a zöldborsó levelein és szárain jelentkezik. A betegség általában sárgásbarna foltokkal kezdődik, majd a levelek elszíneződnek és lehullanak. A rozsda megelőzése érdekében fontos, hogy a növényeket rendszeresen megfigyeljük, és időben kezeljük őket fungicid szerekkel.
 2. Pisum sativum bakteriális hervadás: A betegség egy baktérium okozta fertőzés, amely elsősorban a zöldborsó gyökerein és szárain jelentkezik. A betegség általában a növények elsődleges fertőzése miatt kezdődik, és idővel a növények elhalnak. A pisum sativum bakteriális hervadás kezelése érdekében fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, és a fertőzött növényeket el kell távolítani és megsemmisíteni.
 3. Fusarium hervadás: A fusarium hervadás egy gombás betegség, amely a zöldborsó gyökerein és szárain jelentkezik. A betegség általában az időjárási viszonyok miatt kezdődik, és a növények elhalásához vezethet. A fusarium hervadás kezelése érdekében fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, és a fertőzött növényeket el kell távolítani és megsemmisíteni.

Kártevők:

 1. Levéltetvek: A levéltetvek apró, puha testű rovarok, amelyek a zöldborsó leveleit támadják meg. A levéltetvek általában a levelek alatt telepednek meg, és a leveleket elszívják, ami az növények gyengüléséhez vezet. A levéltetvek kezelése érdekében fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, akkor permetezzük a növényeket rovarölő szerekkel.
 2. Csiga: A csigák általában az éjszakai órákban aktívak, és a zöldborsó növények leveleit és hüvelyeit rágják. A csigák általában a nedves talajon élnek, és a zöldborsó növények körül táplálkoznak. A csigák elleni védekezés érdekében fontos, hogy a növényeket ne locsoljuk túl gyakran, és széles körben alkalmazzunk csigacsapdákat, csigagranulátumokat vagy más csigairtó szereket.
 3. Takácsatkák: A takácsatkák a zöldborsó levelein élnek, és kis, sárgás foltokat hagynak a növényeken. A takácsatkák általában száraz időjárásban aktívak, és az erős napsütés hatására többet támadnak a növényekre. A takácsatkák kezelése érdekében fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, akkor permetezzük a növényeket rovarölő szerekkel.

Összességében, a zöldborsó (Pisum sativum) számos betegséggel és kártevővel szembeni védelmet igényelhet. A betegségek és kártevők időben történő azonosítása és kezelése segíthet abban, hogy a növények egészségesek maradjanak, és bőséges termést hozzanak. A megelőzés érdekében fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, és szükség esetén alkalmazzuk a megfelelő védelmi intézkedéseket.Élettani hatása a szervezetre

A zöldborsó (Pisum sativum) számos élettani hatással rendelkezik, amelyek kedvező hatással vannak az emberi szervezetre. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb élettani hatásait:

 1. Magas tápanyagtartalom: A zöldborsó magjai magas fehérje-, rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. A magas tápanyagtartalomnak köszönhetően a zöldborsó segít fenntartani az egészséges testtömeget és javítani az emésztést.
 2. Csökkenti a koleszterinszintet: A zöldborsó fogyasztása segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, amely fontos tényező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
 3. Segít a vércukorszint szabályozásában: A zöldborsó magas rosttartalma segít a vércukorszint szabályozásában, ami fontos azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek.
 4. Javítja az immunrendszer működését: A zöldborsó magjai számos antioxidánst tartalmaznak, amelyek segítik az immunrendszer működését, és védelmet nyújtanak a szervezet számára a különböző betegségekkel szemben.
 5. Segíti az izmok és a csontok egészségét: A zöldborsó magjai gazdagok a kalciumban, amely fontos szerepet játszik az izmok és a csontok egészségének fenntartásában.
 6. Javítja a bélrendszer egészségét: A zöldborsó magjai gazdagok prebiotikumokban, amelyek segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, és csökkentik a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát.

Összességében, a zöldborsó számos kedvező élettani hatással rendelkezik, amelyek támogatják az egészséges életmódot és a jó egészséget. A magas tápanyagtartalom, a koleszterincsökkentő hatás, a vércukorszint szabályozása, az immunrendszer működésének javítása, az izmok és a csontok egészségének támogatása és a bélrendszer egészségének fenntartása mind fontos előnyei a zöldborsó fogyasztásának.

A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zöldborsó (Pisum sativum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaVitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A zöldborsó (Pisum sativum) gazdag forrása számos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb tápanyagokat, amelyek megtalálhatóak a zöldborsóban:

 1. Vitaminok: A zöldborsó tartalmaz C-vitamint, E-vitamint, K-vitamint, B-vitaminokat, például B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint. Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok, amelyek segítenek védelmet nyújtani a szervezet számára a szabadgyökökkel szemben, és elősegítik az egészséges sejtek növekedését és fejlődését.
 2. Ásványi anyagok: A zöldborsó gazdag forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a káliumnak és a foszfornak. A kalcium és a magnézium fontos szerepet játszik az izmok és a csontok egészségének fenntartásában, míg a kálium és a foszfor fontos szerepet játszik a sejtek normál működésében.
 3. Nyomelemek: A zöldborsó gazdag forrása a vasnak, a cinknek és a réznek. Azok számára, akiknek alacsony a vas szintje a szervezetben, a zöldborsó fogyasztása segíthet abban, hogy növeljék a vaspótlásukat. A cink és a réz fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és a sejtek növekedésében és fejlődésében.

Összességében, a zöldborsó számos fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak az egészség fenntartásában és az egészséges életmód támogatásában. A zöldborsó gazdag C-vitaminban, E-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban, cinkben és rézben. A zöldborsó fogyasztása segíthet abban, hogy pótoljuk a szervezet számára fontos tápanyagokat és támogassuk az egészséges életmódot.A zöldborsó kalóriatartalma

A zöldborsó (Pisum sativum) alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, és ezért is ideális táplálék azoknak, akik szeretnének egészségesen étkezni és a testsúlyukat kontrollálni. Általában a friss vagy a fagyasztott zöldborsó tartalmazza az alábbi kalóriaértékeket:

 • 100 g friss zöldborsó átlagosan 81 kalóriát tartalmaz.
 • 100 g fagyasztott zöldborsó általában 80-85 kalóriát tartalmaz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a zöldborsó kalóriatartalma változhat az előkészítés és a feldolgozás módjától függően. Például a konzervált zöldborsó általában magasabb kalóriatartalommal rendelkezik, mint a friss vagy a fagyasztott változat.

A zöldborsó ugyanakkor alacsony zsír-, koleszterin-, és nátriumtartalmú, és gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezért is ideális táplálék azok számára, akik szeretnének egészségesen étkezni, de nem szeretnének a kalóriákkal számolni. A zöldborsó fogyasztása segít abban, hogy a szervezet számára fontos tápanyagokat pótoljuk, és segít az egészséges testsúly fenntartásában és a jó egészség megőrzésében.Érdekességek róla

A zöldborsó (Pisum sativum) nem csak finom és tápláló, hanem számos érdekességgel is rendelkezik. Az alábbiakban felsorolunk néhány érdekességet a zöldborsóról:

 1. A zöldborsó már az ókori görögök és rómaiak idejében is népszerű volt, és számos országban, mint például Kínában és Indiában, már évezredek óta termesztik.
 2. A zöldborsó magjai a legtöbb növényhez hasonlóan csírázhatnak, és így könnyen otthon is termeszthetők.
 3. Az Egyesült Államokban a zöldborsó termesztése hagyományosan a Dél-Keleti régióban volt a legelterjedtebb, és ezért is ismert a „Southern pea” nevű elnevezés.
 4. A zöldborsó az egész világon népszerű élelmiszer, és számos ételben, mint például a borsóleves, a borsópüré vagy a borsófőzelék, használják fel.
 5. A zöldborsó magjait nem csak az emberek, hanem az állatok is szívesen fogyasztják, és sok állat takarmányozásában is fontos szerepet játszik.
 6. Az USA-ban minden évben megünnepelik a National Pea Day-t, amelyet február 26-án tartanak. Ezen a napon az emberek ünneplik a zöldborsó fogyasztását és a zöldborsó termesztésének fontosságát.
 7. A zöldborsó nem csak a konyhában hasznos, hanem más területeken is. Például a zöldborsó kivonatát használják a kozmetikai iparban a bőr hidratálására és táplálására.

Összességében, a zöldborsó nem csak finom és tápláló élelmiszer, hanem számos érdekességgel és kultúrával kapcsolatos is. A zöldborsó az egész világon népszerű, és sok országban a hagyományos konyha fontos részét képezi. A zöldborsó magjai nem csak az emberek, hanem az állatok számára is fontosak, és a zöldborsó kivonata más területeken is hasznos.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó 

A zöldborsó (Pisum sativum) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a hóvirágtólról. Ismerd meg közelebbről.