Borágó fűszernövény (Borago officinalis L.) , az uborkaillatú
Még a virága is ehető
A borágó fűszernövény vagy kerti borágó fűszer kevéssé ismert, pedig számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Egyrészt nemcsak ételeket is fűszerezhetünk vele, de jótékony hatásai is vannak.
Másrészt a borágó azon ritka növények közé tartozik, melynek még a virágát is meg lehet enni – sőt, még finom is. És mindezen felül pedig még a konyhakertünkben is megterem és hasznos is: termesszünk borágó (Borago officinalis L.) fűszernövényt!
A borágó fűszernövény (Borago officinalis L.) rendszertani besorolása, származása, előfordulása
A kerti borágó fűszernövény a borágófélék családjába és a borago nemzetségbe tartozik. Őshazája Afrika, Kis-Ázsia és Dél-Európa, de népszerűségének köszönhetően az egész világon előszeretettel termesztik.
Nálunk jellegzetes illata miatt uborkaszagú fűnek is nevezik. A borágó egyéb népies nevei: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirítófű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág.
A borágó fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése
A kerti borágó egynyári, közepes méretű, bokros növekedésű fűszernövény: mintegy 30-50 centiméter magasra nő. Szára és ovális alakú levelei egyaránt szőrösek, kedves, élénkkék virágai lecsüngenek; de léteznek rózsaszín és fehér színű változatai is. A borágó fűszernövény virága jellegzetes, csillag alakú, különlegessége, hogy közepéből kilógnak fekete porzói, melyek nektárja könnyen odacsalja a méheket.
A kerti borágó fűszernövény nem különösebben igényes. Kedveli a napos helyeket és a gazdag tápanyagú, jó vízáteresztésű talajt. A szárazságot és alacsony hőmérsékletet (10C-os hőmérsékletig) jól tűri.
A borágó fűszernövény magját a fagyos időszak végeztével, kora tavasszal érdemes elvetni. Nagy előnye a borágónak, hogy könnyen, magától szaporodik: ősszel szórja el magjait, melyek hajlamosak könnyen elterjedni. Így kevésbé rutinos, kezdő kertészeknek is bátran ajánlhatjuk a borágó fűszernövény termesztését; erkélyre, cserépbe is nyugodtan kiültethetjük.
A borágó fűszernövény felhasználása
Ha a kerti növény elhullajtja csillag alakú, teljesen szétnyílt leveleit, egyúttal azt is jelenti, hogy azok már ehetőek. De a borágó szinte minden része hasznos: levelei, szára, virágai egyaránt. Ezeket általában zsengén leszedve, frissen használják fel, mert szárítva nem őrzi meg eléggé ízanyagait, aromáját.
A borágó nemcsak fűszernövényként ismert, de gyógyhatásai miatt is népszerű. Számos jótékony anyagot tartalmaz, ezért különböző gyógyszerek hatóanyaga. Teaként stresszoldó, koleszterincsökkentő, vizelethajtó hatású, borogatásként gyulladásokra, torokbántalmakra alkalmazzák; olaját a bőrápolás területén is kihasználják.
A borágó (Borago officinalis L.) felhasználása a konyhában
A borágó (Borago officinalis L.) virágát salátákba, savanyúságokba teszik, de édességek édesítésére is kiváló, valamint sütemények dísze is lehet. Az ókori görögök boruk ízesítésére is használták.
A borágó zsenge leveleit apróra vágják, és levesekbe, krémsajtba, mártásokba, szendvicsek tetejére rakják. A borágót zöldségként is ehetjük, hasonlóan a spenóthoz; Németország egyik kedvenc étele.
Érdekesség:
A borágót régen melankólia ellen használták: ezért a kelták a bátorság növényének tartották ezt az ízletes és hasznos növényt.