Vanília fűszernövény, ami a többi fűszer ízét is kiemeli
+1 érdekesség
Valószínűleg a vanília nem az a növény lesz, amit kezdő, vagy akár nem kezdő kertészek saját kertjükben termeszthetnének. Mégis, érdemes megismerkedni a vanília fűszerét adó növénnyel, mert különleges, édes ízt ad mindennek, amihez hozzáadjuk.
Ráadásul a vanília az egyik leggyakrabban használt fűszerünk a konyhában. Nézzük tehát, mi mindent érdemes tudni a vaníliáról, és a vanília fűszert adó növényről.
A vanília fűszernövény rendszertani besorolása, származása
A vanília a spárgavirágúak rendjébe és a kosborfélék családjába tartozó fűszernövény, ami egyúttal azt is mutatja, a vanília egyfajta orchidea. A vaníliának mintegy száz faja van, de ebből csak háromféle használható fel fűszerként.
A vanília szó spanyolul azt jelenti: „tokocska”, az elnevezés a vanília toktermésének formájára, jellegé utal.
A feljegyzések úgy tartják, hogy a vanília őshazája a mai Vera Cruz területén, az egykor mexikói Totonaca területén található. Itt kezdték el ugyanis először fűszerként használni a vaníliát.
Európába a spanyol hódítók hozták be, így vált napjainkra az egyik legkedvencebb édes fűszernövénnyé. A legnagyobb vaníliatermelő manapság Madagaszkár, ezen kívül termesztik még többek között Mexikóban és Indonéziában is.
A vanília fűszernövény megjelenése, jellemzői
A vaníliát adó fűszernövény valójában egy kúszócserje, ami a párás, trópusi éghajlati viszonyokhoz van szokva. Virágai halványsárgák, illatosak, és mindössze egy napig virágoznak. Zöldessárga színű termése hosszúkás, és fürtökben nő; érése rendkívül sokáig, akár 6-8 hónapig is eltarthat.
A vanília fűszernövény felhasználása, avagy hogyan készül a vanília fűszer
A vanília megérett termésének begyűjtését követően a feladat, hogy elkészüljön az általunk is ismert vaníliaíz. Ezt úgy érik el, hogy a benne levő vanilint és egyéb aromaanyagot átalakítják, és felerősítik az ízhatásukat:
- a vaníliarúd terméseket először többször leforrázzák;
- ezt követően zárt edényben gőzölik;
- majd kiszárítják a napon;
- végül mintegy 6 hónapig továbbérlelik.
Így alakul ki az általunk is ismert, barnásfeketés színű vaníliarúd.
A vaníliát egyébként használják aromaterápiára, valamint a kozmetikaiparban is.
A vanília fűszernövény felhasználása a konyhában
A vaníliát leggyakrabban tejes ételekhez adják, de természetesen fűszerek, egyéb édességek is készülnek belőle. Sőt, pikáns ízt kölcsönözhet húsokhoz, tengeri ételekhez adva.
A vanília más fűszerek aromáját is felerősíti, ezért gyakran párosítják többek között
- kakaóhoz,
- karamellhez,
- szegfűborshoz,
- fahéjhoz,
- levendulához,
- gyömbérhez,
- szerecsendióhoz,
- citromhoz,
- szezámmaghoz,
- mentához,
- mákhoz is.
+1 érdekesség:
A vanília a sáfrány után a második legdrágább fűszernövény, melynek oka, ugyancsak hasonlóan a sáfrányhoz, bonyolult előállítása. A vaníliát adó fűszernövényt ugyanis kézzel kell beporozni. Ennek oka, hogy természetes úton rendkívül lassan termékenyülne meg, mivel mindössze egyetlenegy méhfajta porozza be a vanília virágát.