Vanília (Orchidaceae) fűszernövény

Vanília (Orchidaceae)

Vanília fűszernövény, ami a többi fűszer ízét is kiemeli

+1 érdekesség

Valószínűleg a vanília nem az a növény lesz, amit kezdő, vagy akár nem kezdő kertészek saját kertjükben termeszthetnének. Mégis, érdemes megismerkedni a vanília fűszerét adó növénnyel, mert különleges, édes ízt ad mindennek, amihez hozzáadjuk.

Ráadásul a vanília az egyik leggyakrabban használt fűszerünk a konyhában. Nézzük tehát, mi mindent érdemes tudni a vaníliáról, és a vanília fűszert adó növényről.

Vaníliabab virágzata
Vanília virágzata

A vanília fűszernövény rendszertani besorolása, származása

A vanília a spárgavirágúak rendjébe és a kosborfélék családjába tartozó fűszernövény, ami egyúttal azt is mutatja, a vanília egyfajta orchidea. A vaníliának mintegy száz faja van, de ebből csak háromféle használható fel fűszerként.

A vanília szó spanyolul azt jelenti: „tokocska”, az elnevezés a vanília toktermésének formájára, jellegé utal.

A feljegyzések úgy tartják, hogy a vanília őshazája a mai Vera Cruz területén, az egykor mexikói Totonaca területén található. Itt kezdték el ugyanis először fűszerként használni a vaníliát.

Európába a spanyol hódítók hozták be, így vált napjainkra az egyik legkedvencebb édes fűszernövénnyé. A legnagyobb vaníliatermelő manapság Madagaszkár, ezen kívül termesztik még többek között Mexikóban és Indonéziában is.

Vanília (Orchidaceae)
Vanília (Orchidaceae)

A vanília fűszernövény megjelenése, jellemzői

A vaníliát adó fűszernövény valójában egy kúszócserje, ami a párás, trópusi éghajlati viszonyokhoz van szokva. Virágai halványsárgák, illatosak, és mindössze egy napig virágoznak. Zöldessárga színű termése hosszúkás, és fürtökben nő; érése rendkívül sokáig, akár 6-8 hónapig is eltarthat.

Vanília (Orchidaceae) fűszernövény
Vanília (Orchidaceae)

A vanília fűszernövény felhasználása, avagy hogyan készül a vanília fűszer

A vanília megérett termésének begyűjtését követően a feladat, hogy elkészüljön az általunk is ismert vaníliaíz. Ezt úgy érik el, hogy a benne levő vanilint és egyéb aromaanyagot átalakítják, és felerősítik az ízhatásukat:

  • a vaníliarúd terméseket először többször leforrázzák;
  • ezt követően zárt edényben gőzölik;
  • majd kiszárítják a napon;
  • végül mintegy 6 hónapig továbbérlelik.

Így alakul ki az általunk is ismert, barnásfeketés színű vaníliarúd.

A vaníliát egyébként használják aromaterápiára, valamint a kozmetikaiparban is.

Vaníliabab szárítása
Vaníliabab szárítása

A vanília fűszernövény felhasználása a konyhában

A vaníliát leggyakrabban tejes ételekhez adják, de természetesen fűszerek, egyéb édességek is készülnek belőle. Sőt, pikáns ízt kölcsönözhet húsokhoz, tengeri ételekhez adva.

A vanília más fűszerek aromáját is felerősíti, ezért gyakran párosítják többek között

  • kakaóhoz,
  • karamellhez,
  • szegfűborshoz,
  • fahéjhoz,
  • levendulához,
  • gyömbérhez,
  • szerecsendióhoz,
  • citromhoz,
  • szezámmaghoz,
  • mentához,
  • mákhoz is.

+1 érdekesség:

A vanília a sáfrány után a második legdrágább fűszernövény, melynek oka, ugyancsak hasonlóan a sáfrányhoz, bonyolult előállítása. A vaníliát adó fűszernövényt ugyanis kézzel kell beporozni. Ennek oka, hogy természetes úton rendkívül lassan termékenyülne meg, mivel mindössze egyetlenegy méhfajta porozza be a vanília virágát.

Vaníliabab virágzata
Vaníliabab virágzata

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Gyógynövényinfó