Málna szaporítása tavasszal

Málna szaporítása tavasszal

A málna szaporítása tavasszal

A saját házikert egyik legnagyobb előnye, hogy ha kedvet érzünk hozzá, akár mi magunk termeszthetünk családunknak friss zöldséget és gyümölcsöt. Így biztosak lehetünk benne, hogy amit mi nevelünk és használunk fel, nemcsak finom, de egészséges is lesz.

Az egyik legfinomabb gyümölcs a málna; hogyan történik a málna szaporítása tavasszal, milyen munkákat érdemes ilyenkor elvégeznünk vele?A málna szaporítása tavasszal: ezt fontos tudnod

A málna szaporítását tavasszal és ősszel is elvégezhető. Amire mindenképp oda kell figyelni, hogy a málna szaporítása és ültetése fagymentes időben történjen.

Ahhoz azonban, hogy a málna szaporítása mindig, tavasszal és ősszel is sikeres legyen, még egy fontos tudnivalóval kell tisztában lennünk. Nem mindegy tudniillik, hogy honnan szerezzük be a málna szaporításához szükséges forrást: lehetőleg megbízható helyről, leginkább kertészeti árudából érdemes beszerezni.

Ez azért lényeges, mert a málna fogékony a fertőzésekre. Hiába mosolyognak ránk kedvesen a szomszéd piros málnái, nem tudhatjuk, hogy nem támadta-e meg valami betegség. A szakszerűen nevelt málnatövekkel ilyen probléma nem fordulhat elő.

Málna szaporítása tavasszal
Málna szaporítása tavasszal

A málna szaporítása tavasszal: lehetséges művelési módok

A málna megfelelő szaporítása tavasszal elsősorban kétféleképpen történhet:

  • töves műveléssel;
  • sövényműveléssel.

Az utóbbi annyiban tér el a hagyományosabb töves műveléstől, hogy a tövek között érő sarjakat nem távolítják el, csak megritkítják. Míg a töves szaporítás során az ültetés sortávolsága 50-100 centiméter, a sövényművelésnél ennél nagyobb, mintegy 80-120 centiméteres.

Málna szaporítása tavasszal
Málna szaporítása tavasszal

Hogyan történik a málna szaporítása tavasszal?

A kisebb házikertekben a málna szaporítása legideálisabb módja a faiskolában nevelt vagy szabadgyökerű málna ültetése, de dugványvesszőket is használhatunk hozzá. Lényeg, hogy a málna szaporítása tavasz idején, valamint ültetése már a fagymentes időszakban történjen.

A leggyakoribb, piros málnákat termő változatnál a sarjakból vagy egyéves vesszőiből készült dugványokat tavasszal ültessük, mikor már legalább 15-20 centiméteresek.

A málna szaporítása sarjazással könnyen megoldható: a sarjak a málna kifejlett gyökeréből ágaznak ki. Ezek tőosztását éles ásóval végezzük: fontos, hogy a piros málnasarjak az anyanövény gyökerével is rendelkezzenek.

Ezzel szemben a fekete vagy bíbor málna szaporítása a vesszővégek visszahajlításával történik. Ha ezeket lefedjük 5-10 centiméter talajréteggel, a vessző nemsokára meg fog gyökerezni, melyek hajtásait következő tavasszal leválaszthatjuk az anyanövényről.

Málna szaporítása tavasszal
Málna szaporítása tavasszal

A málna szaporítása tavasszal: mire érdemes még figyelnünk?

Ha a málna szaporítása tavasszal sikeresen megtörtént, a kifejlett növényt jó vízelvezetésű és szellőzésű, nyirkos talajba ültessük.

A fiatal málnatöveket óvjuk a gombafertőzésektől, így mindenképpen olyan helyet válasszunk számukra, ahol egészséges, vírusmentes a talaj. Ha fekete vagy bíbor málnát és piros málnát is szeretnénk a kertbe, ültessük őket egymástól jó távol, legalább 100 méternyire. Így megelőzhetjük, hogy átfertőzzék egymást vírusokkal.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek