Csipkebogyó (Rosa canina)

Csipkebogyó (Rosa canina) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A csipkebogyó (Rosa canina) egy kiváló gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír a szervezetre.

A csipkebogyóban található C-vitamin és flavonoidok segítenek erősíteni az immunrendszert, javítani az emésztést, és védeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A csipkebogyóból készült gyümölcslé, tea, szirup és kozmetikai termékek is népszerűek, amelyek bőrre, emésztésre és vérnyomásra gyakorolnak jótékony hatást. A csipkebogyóból készült bor is népszerű, amely nagyon ízletes és természetes alapanyagokból készült.

A csipkebogyó egy olyan növény, amely érdemes megismerni és felhasználni, ha szeretnénk javítani az egészségünket és a jólétünket.

Csipkebogyó (Rosa canina) jellemzése, rendszertani besorolása

A Csipkebogyó (Rosa canina) egy vadon élő, bokros növény, amely 1-3 méter magasra nő. A levelei kétszeresen fogazottak, a virágai fehér vagy rózsaszínűek, és áprilistól júniusig nyílnak. A bogyók pirosak, körülbelül 5-10 mm átmérőjűek és ősszel érnek. A Csipkebogyó rendszertani besorolása a fajok rendszerében a Rosa genusba és a Rosaceae családba tartozik.

A Csipkebogyó Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában őshonos. Elterjedési területe nagyon változatos, a száraz, homokos dünéktől a mérsékelt erdőkig és a hegyi tájakig terjed. A Csipkebogyó szívesen nő változatos talajon, de inkább a savanyú talajt kedveli. A növénynek jól tolerálja a napfényt, de a túlzott melegtől védi a szélvédett helyeket. Az erdőkben, a mezőkön és a hegyi tájakon található, sok esetben kertekben is nevelik.

Csipkebogyó (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina)

Ültetése, szaporítása

A Csipkebogyó ültetése leginkább tavasszal, mikor a föld már eléggé felmelegedett, és a fagytól nincs veszély. A növényt jó vízelvezetésű, savanyú talajra ültetik. A Csipkebogyót általában mélyen ültetik, mert a gyökérrendszere mélyen hatol a talajba. A növénynek jól kell tolerálni a napfényt, de a túlzott melegtől védi a szélvédett helyeket.

A Csipkebogyó szaporítása többféle módon is lehetséges. Az egyik leggyakoribb módszer a magról való szaporítás, amihez a bogyókat ősszel szedik le és télre elrakják, hogy magjuk kikelhessen. A másik leggyakoribb módszer a csonkolt ágakról való szaporítás, amihez az ágakat tavasszal vágják le és a csonkot beültetik. A harmadik módszer a darázscsíra. A darázscsíra a Csipkebogyó egyik legjobb szaporítási módja, mert gyorsan és egyszerűen szaporítható, és a darázscsíra szinte minden esetben kivirágzik.

Egyébként a Csipkebogyó jól szaporodik magról és csonkolt ágakról való szaporítással, de a darázscsíra szinte minden esetben kivirágzik.

Csipkebogyó (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina)

Csipkebogyó (Rosa canina) begyűjtése és tárolása

A csipkebogyó (Rosa canina) begyűjtése a legjobb időszakban, amikor a bogyók teljesen érettek és pirosak, általában augusztusban és szeptemberben történik. A bogyókat óvatosan válogassuk át és tároljuk száraz, hűvös helyen, lehetőleg edényben vagy zsákban, hogy megóvjuk őket a nedvességtől és a napfénytől. A csipkebogyót évekig eltarthatjuk, de ízük és hatásuk az idő múlásával csökken. Az érett bogyókat jól lehet fagyasztani, vagy hosszabb tárolási időre szárítani.

Csipkebogyó (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina)

Csipkebogyó (Rosa canina) betegségei, kártevői

A csipkebogyó (Rosa canina) néhány leggyakoribb betegségei és kártevői közé tartoznak:

 1. Szürkepenész: A gombabetegség jelei a leveleken megjelenő fehér, púpos kérgek. A beteg részeket el kell távolítani, és a növényt jól le kell permetezni fungiciddel.
 2. Tőzegláz: A betegség jelei a leveleken megjelenő barna foltok és a hajtások elhalása. A beteg részeket el kell távolítani, és a növényt jól le kell permetezni fungiciddel.
 3. Rózsafa-levéltetű: A kártevő jelei a leveleken megjelenő kis fehér foltok és a levél elszáradása. A kártevőt manuálisan lehet eltávolítani, de ha a kár súlyos, akkor a növényt rovarirtóval kell kezelni.
 4. Rózsafa-lógópoloska: A kártevő jelei a növényen megjelenő kis fekete poloskák és a levél elszáradása. A kártevőt manuálisan lehet eltávolítani, de ha a kár súlyos, akkor a növényt rovarirtóval kell kezelni.
 5. Rózsaféreg: A kártevő jelei a növényen megjelenő kis fekete férgek és a levél elszáradása. A kártevőt manuálisan lehet eltávolítani, de ha a kár súlyos, akkor a növényt rovarirtóval kell kezelni.

Mindig érdemes megfigyelni a növényt és időben elvégezni a megfelelő kezelést, hogy megóvjuk a növényt a betegségektől és kártevőktől.

Csipkebogyó (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina)

Csipkebogyó élettani hatása a szervezetre

A csipkebogyó (Rosa canina) számos élettani hatást fejt ki a szervezetre, többek között:

 1. Véd a szabad gyökök ellen: A csipkebogyóban található C-vitamin és a flavonoidok, mint a kvercetin és a lutein, védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.
 2. Támogatja az immunrendszert: A csipkebogyóban található C-vitamin és a flavonoidok segítenek erősíteni az immunrendszert, ami segít megvédeni a szervezetet a betegségek ellen.
 3. Támogatja az emésztést: A csipkebogyóban található rostok segítenek javítani az emésztést, és csökkenteni a székrekedést.
 4. Jótékony hatással van a bőrre: A csipkebogyóban található C-vitamin és a flavonoidok segítenek javítani a bőr állapotát és csökkenteni a ráncokat.
 5. Vérnyomáscsökkentő hatása is van: A csipkebogyóban található bioflavonoidok segítenek csökkenteni a vérnyomást, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Ezek csak néhány példa a csipkebogyóban található anyagokból, amiknek élettani hatása van a szervezetre. Azonban, mindig érdemes orvossal konzultálni, ha bármilyen betegségben szenvedünk, mielőtt valami természetes gyógymódot alkalmazunk.

Csipkebogyó (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina)

Csipkebogyó további felhasználása

A csipkebogyó (Rosa canina) többféleképpen is felhasználható, többek között:

 1. Gyógynövényként: A csipkebogyó gyógynövényként használható, és főként C-vitamin és flavonoid tartalma miatt jótékony hatású az immunrendszerre, a bőrre, az emésztésre és a vérnyomásra.
 2. Gyümölcsléként: A csipkebogyóból készült gyümölcslé nagyon gazdag C-vitaminban, és ízletes is. A gyümölcslevet frissen vagy fagyasztva is fogyaszthatjuk.
 3. Szirupként: A csipkebogyóból készült szirup C-vitaminban és flavonoidokban gazdag, és jótékony hatású az immunrendszerre és az emésztésre.
 4. Szárítva: A csipkebogyót szárítva is felhasználhatjuk, és főzetként készíthetünk belőle, amit tea formájában fogyaszthatunk.
 5. Kosmetikai termékekben: A csipkebogyóból készült kozmetikai termékek, mint például a krémek és a szérumok, jótékony hatást fejtenek ki a bőrre, mert C-vitaminban és flavonoidokban gazdagok.
 6. Az élelmiszeriparban: Az érett csipkebogyót szárítva, őrölve, konzerválva, lekvár, befőtt, vagy szörp formájában is felhasználják.
 7. A borászatban: A csipkebogyóból készült bor is népszerű.

Azt javasolnám, hogy mindig használjunk minőségi, friss, és organikus termékeket, ha a csipkebogyó felhasználását tervezzük.

Csipkebogyó (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina)

Néhány érdekesség a csipkebogyóról

 • A csipkebogyó hivatalosan is ismert neve „Rosa canina” a latinban „kutya rózsa” jelentéssel bír, mert azt hitték, hogy gyógyítja a kutyák betegségeit.
 • A csipkebogyót már az ősi görögök is használták, hogy erősítsék az immunrendszert és kezeljék a lázat.
 • A csipkebogyóból készült gyümölcslé volt az egyik első termék, amit a korai NASA űrhajósok fogyasztottak a űrrepülés során, mert a benne található C-vitamin segítette őket, hogy ellenálljanak a káros sugárzásnak.
 • A csipkebogyóból készült teát hagyományosan használták a népi gyógyászatban, hogy enyhítsék a menstruációs fájdalmakat és javítsák az emésztést.
 • A csipkebogyóból készült kozmetikai termékek, mint például a krémek és a szérumok, valóban jótékony hatást fejtenek ki a bőrre, mert a benne található C-vitamin és flavonoidok segítenek javítani a bőr állapotát és csökkenteni a ráncokat.
 • A csipkebogyóból készült bor is népszerű, különösen azoknál a borászatoknál, amelyek a természetes és bio alapelveket követik, és általában könnyű, édes és gyümölcsös ízű.