Sáfrány vagy krókusz fűszernövény
A fűszerek Rolls-Royce-a
A sáfrány vagy más néven krókusz egy kellemes megjelenésű, mindamellett igénytelen növény; akár saját kertünkben is termeszthetjük, kezdő kertészként is. A sáfrány név talán nem is ismeretlen legtöbbünk számára. Ha máshonnan nem is, akkor a jellegzetes indiai köret, a szép sárga sáfrányos rizs formájában.
Ám ez a látszólag szelíd növényke több meglepetést is tartogat nekünk. Egyrészt, mert ezt tartják a világ legdrágább fűszerének, a betakarítás nehézsége miatt. Másrészt pedig magyar vonatkozása is van. A jóféle sáfrány hazánkban is megterem, sőt, az 1700-as években a gyömbér, zsálya, fokhagyma, rozmaring mellett egyik legfontosabb fűszerünk volt. És persze, mint a legtöbb fűszernövény, a sáfrány is rendelkezik gyógyhatásokkal is.
A sáfrány vagy krókusz fűszernövény rendszertani besorolása, élőhelye
A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, illetve ez a neve a nemzetségen belül egyes fajok fűszerként használt bibéjének is. Ezek közül a jóféle sáfrányt használják legelterjedtebben. Magyarországon is most van felívelőben az újrafelfedezése. Bár még csak kevesen termesztik nagyüzemben, a bolgár mellett mi adjuk a világnak a világ egyik legjobb minőségű sáfrányát.
A sáfrány fűszernövény vadon nemigen található meg a természetben. Feltételezések szerint Délnyugat-Ázsiából származik. Manapság az egész világon termesztik kis mennyiségben, de fő termőterületei Irán, India, Olaszország, Spanyolország.
A sáfrány vagy krókusz fűszernövény megjelenése, gondozása
A jóféle sáfrány alacsony növésű, hagymagumós évelő fűszernövény, melynek különlegessége, hogy ősszel nyílik. Levelei ugyanakkor bukkannak elő, mikor 5-6 centiméter átmérőjű, kékeslilás levelei.
A sáfránynak kedvez a klímaváltozással járó hosszú, száraz, forró nyári hőmérséklet. Meszes, jó vízelvezető, kötött talajban érzi jól magát, és napos helyre érdemes ültetni. A kiültetett sáfrányok nyáron nyugalmi időszakban vannak, és csak szeptembertől kezdenek újraéledni.
A jóféle sáfrány virágai sterilek, ezért hagymagumókkal szaporíthatóak.
A sáfrány vagy krókusz fűszernövény felhasználása
A sáfránynak a kinyílt bibéit használják fel, melyet kézzel gyűjtenek be, hajnal után. Magas ára ennek, és annak köszönhető, hogy rengeteget kell leszüretelni 1 kilogrammnyi mennyiséghez, és a kiszárítása is különleges odafigyelést igényel.
A sáfrány ősidők óta használt gyógynövény is, görcsoldásra, stressz ellen, étvágygerjesztőnek, afrodiziákumnak. De használták étel- és kelmefestésre, ételek tartósítására, manapság pedig dísznövényként is.
A sáfrány vagy krókusz fűszernövény felhasználása a konyhában
A sáfrány az ételeknek jellegzetes sárga színt ad; összezúzott porként vagy szálakban kapható. Húsok, halak fűszerezésére, mártásokba, borokhoz adják, de tésztafélékhez, kenyerekhez, vaníliás, citromos ízvilágú süteményekhez is kiváló.
Spanyolországban, Iránban, Olaszországban, Indiában is fontos fűszer. Megtaláljuk a rizottókban, egyéb rizses ételekben, currykben; a paella és piláf fő fűszere is.
Ügyeljünk a sáfrány adagolására: csak minimálisat használjuk, mert nagyobb mennyiség fémes ízűvé teszi az ételt. 5 gramm felett pedig már mérgező is lehet.